Yüzölçümü : 10.886,38 km² (göl dahil), 10.421,87 km² (göl hariç)
Nüfus: 3.056.120 (2019)
İl Trafik No :16
“DÖRT MEVSİM BURSA”
Köklü geçmişi ile tarih ve kültür kenti; Büyük Cihan Devleti Osmanlı’nın ilk başkenti Bursa… Birçok uygarlığı bağrına basmış bir anne… Roma, Bizans, Selçuklu’dan Osmanlı’ya geçiş, Osmanlı ile Cumhuriyet dönemlerinin mekânsal ve mimari özelliklerini günümüze taşıyan kültür ve tarih kenti, aynı zamanda ilklerin şehri Bursa…
Festivalleri, otantik ve kırsal kesimdeki etkinlikleriyle halk oyunları, Hacivat-Karagöz’ü, mehteri ve kılıç-kalkanıyla kültür-sanat şehri Bursa…
İznik Çinisi ile zaman tünelinde 15. – 16. yüzyılı bulursunuz Bursa’da, Bitinya, Roma ve Osmanlı Dönemi’nin eşsiz eserlerinin zenginliği ile göz kamaştıran Bursa; tarih, kültür ve inanç turizminin yanında termal turizm açısından Türkiye’nin en önemli kentlerinden biri, hemen yanı başındaki Uludağ ile Türkiye’nin en büyük kış ve doğa sporları merkezi, Marmara’nın göz bebeği, turizm cenneti Bursa …
İznik ve Uluabat Gölleri, bütün ihtişamı ile Bursa’ya tanıklık eden Uludağ, şifalı termal suları, Oylat Kaplıcaları, Kükürtlü ve Tümbüldek Kaplıcaları, Saitabat ve Suuçtu Şelaleleri, geniş verimli ovaları ve özellikle zengin bitki örtüsü, mağaraları ile doğa harikası, yeşil Bursa…
Doğal güzelliklerle yetinmeyip sanayi ve teknolojisini dünyanın ileri ülkeleri ile eşit düzeye yükselten sanayi ve ticaret merkezi, Türkiye’nin dördüncü büyük kenti Bursa…
İpek böceği, kozası, ipeği ve tekstili ile Bursa…
Marka kenttir Bursa…
UNESCO dünya kültür mirasıdır…
Dünya kenti yolunda ilerleyen Osmanlı şehri Bursa…
Avrupa Kenti ödüllü Bursa…
Avrupa Tarihi Termal Kentler üyesi Bursa…
Dünya coğrafyasında açık hava müzesi Türkiye’nin kültür kalbi Bursa…
Bursa da yaşamak… Genç kızların, Bakırcılar Çarşısı’ndan çeyiz alışverişi yaparken ki heyecanı, kuyumcular çarşısındaki ışıltı ve gösteriş merakıdır. İskender Kebabı’nın lezzeti, kestane şekerinin damakta bıraktığı doyumsuz tada alışkın olmak, kahvaltıda Gemlik zeytini ile ekmeğin yeterli olduğunu söyleyebilmektir. Yemeğin üzerine Kemalpaşa Tatlısı istemek, sulu şeftalisini yiyen birini gördüğünde özenme hissidir. İnegöl’de mobilyacıları gezerken, köfte yemeyi düşünmektir. Karacabey’den geçerken bir çuval soğan almaktır. Mudanya’da denizin havasını içine çekip rahatlamak, Atatürk’ün av köşkü Hünkar’da çay içerken tüm yorgunluğunu atabilmektir. Tophane sırtlarında Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbelerinden Ulucami ve Hanlar Bölgesi’ni seyredebilmektir. Uludağ’da kayak yaparken hissettiğin özgürlüktür. Ramazan eğlencelerinden sonra sahur yapmak, yeşil çinilerindeki kırmızı lalelere sinen Kur’an sesleri ile bezenmiş olan Yeşil Cami’de huzur bulmaktır. Hacivat ile Karagöz’ün meşhur atışmalarını kulağınızda duymak ve gülümsemektir. Cumalıkızık ile 700 yıllık tarihe yolculuk yapmak, İznik surlarının gölgesinde İznik Gölü’nü seyretmek, Uludağ’ın arka yüzü; Keles, Orhaneli, Harmancık, Büyükorhan’ da renkli kıyafetleri ve el sanatları ile yörük kültürü yaşamaktır, Dağyenice, Yenişehir, Mudanya, Tirilye, Gölyazı ilçe ve beldeleriyle can içinde canandır Bursa…
Şeftalisi, çileği, kirazı, ahududusu, armudu, inciri, zeytini, kestanesi… Kebabı, köftesi, hünkarbeğendisi, Kemalpaşa Tatlısı, Cennet Künkü ile ülkemin ağız tadı, sebze ve meyve cenneti Bursa…
Sonbaharda, Kapalıçarşı’nın tarih kokan bir fincan kahvesidir Bursa, kış mevsiminde ipeğe sarınmış nazlı bir gelin olur… İlkbaharda çocukların cıvıltısıyla dans eden, kaynağını Ulu bir dağdan alan serin bir sudur… Belki de 600 yaşında yeşeren koca bir çınar… Yazın ise, şanlı Türk bayraklarıyla süslenmiş, Marmara’da süzülen keyifli bir feribot…
Doğal zenginlikler yeşil doku, bine yakın anıt ağaç ve termal sularıyla şifalı kaplıcalara sahip “Yeşil Bursa” olarak ün salan bu tarihi kent, günümüzde olduğu gibi geçmişte de birçok gezginin ve tarihçinin ilgisini çekmiştir. Hz. Süleyman’ın; ”İşte Cennet Burası” dediği Bursa… Yeşil ve mavi yanında, aynı zamanda turkuazdır, erguvandır Bursa… Bal sarısı, zümrüt yeşili, narçiçeği rengimizle bir başkadır Bursa…
Bursa’nın Emirsultanı, Emirsultan’ın Erguvanı, Süleyman Çelebi’nin:
“Ey azizler işte başlarız söze,
Bir vasiyet kılaruz illa size” mevlidi,
Çelebi Mehmet’in Yeşil Türbesi… Geyikli Baba (Babasultan), Cezayirli Emir Abdülkadir’in özlemle andığı, manevi iklimi ile büyük alim ve din adamlarının yetiştiği “Ruhaniyetli Şehirdir” Bursa…
Evliya ÇELEBİ’nin beş kez ziyaret ettiği ve kendi ifadesiyle “Velhasıl Sudan İbarettir Bursa”… Bursa’nın suyu ile tokalaşmak güvendir, berekettir, şifadır. Havlusuyla tanışmak ayrıcalıktır, huzur verir. Havasını solumak ise tarihin bir sırrını paylaşıyormuş gibi hissettirir bazen..
İLÇELER:
Bursa ilinin ilçeleri; Osmangazi, Nilüfer, Yıldırım, Büyükorhan, Gemlik, Gürsu, Harmancık, İnegöl, İznik, Karacabey, Keles, Kestel, Mudanya, Mustafakemalpaşa, Orhaneli, Orhangazi ve Yenişehir'dir.