BURSA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Bursa Türküleri

Bursa Halk Müziği, Karagöz gölge oyunu müziklerinden, aşıklık geleneğine, doğaçlama müzikle süslenen söyleşilere, törensel müziklerden oyun havalarına, güzelleme ve koçaklamalardan ağıtlara, ninnilere, doğa, harman, hasat, iş, esnaf türkülerinden köy güvendelerine kadar çeşitli konuları işleyen zengin bir yapısı vardır.

Yöredeki sanatçılar bayram, düğün ve özel günlerde ezgilerini iki ana bölümden oluşan fasıl ile icra ederler. Yörede kullanılan halk müziği çalgıları da çeşitlilik göstermektedir. Dağ yöresinde erkeklerin çaldığı kaba çalgı adı verilen davul- zurna ve dümbek, ince çalgı adı verilen saz grubu cümbüş, keman ve darbuka çalınmaktadır, ayrıca kadın çalgısı olarak adlandırılan, kadınların kına gecelerinde çaldıkları bakır kaplara sadece “bakır” adı verilmektedir. Bunların dışında tef, zil, kaşık, divan sazı, bağlama, cura, zurna, düdük, klarnet, akordeon, tulum, dilli ve dilsiz kaval gibi sazlarda Bursa Halk Müziği içindeki yerlerini almışlardır.

Bursa’da Osmanlı dönemi Müzik kültürünü günümüze kadar taşıyan “Gezek” toplulukları geleneksel müzik kültürü olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.


1- Cici Pabucum Cici Türküsünü dinlemek için tıklayınız.

2- Şimdi Pınarım Türküsünü dinlemek için tıklayınız.

3- Meşeli Dağlar Türküsünü dinlemek için tıklayınız.

4- Aşalım Aşalım Türküsünü dinlemek için tıklayınız.

5- Zeytinyağlı Yiyemem Türküsünü dinlemek için tıklayınız

6- Ben Yemenimi Al İsterim Türküsünü dinlemek için tıklayınız.

7- Bursa Köy Güvendeleri Türküsünü dinlemek için tıklayınız.

8- Mavi Yelekli Yarim Türküsünü dinlemek için tıklayınız.

9- Oğlan Adın İsmail Türküsünü dinlemek için tıklayınız.