BURSA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Mudanya Mütarekesi’nin 96’nci Yıldönümü (11.10.2018)

Kurtuluş Savaşı'nın sona erdiği Mudanya Mütarekesi'nin 96’ncı yıldönümü, Mudanya İlçemizdeki Mütareke Evi Müzesi önünde yapılan resmi törenle kutlandı.

Törene Bursa Vali Yardımcısı Mustafa GÜNDOĞAN, Mudanya Kaymakamı Faik Oktay SÖZER, Mudanya Belediye Başkanı Hayri TÜRKYILMAZ, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet GEDİK’in yanı sıra Mudanya protokolü, siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile Mudanyalılar katıldı.

Mudanya Kaymakamı Faik Oktay SÖZER törende yaptığı konuşmasında "
Bugün hep birlikte, büyük bir coşku ile Mudanya Mütarekesinin 96. yıldönümünü kutluyoruz. 1321 yılında Orhan Gazi tarafından Osmanlı topraklarına katılan Mudanya, geçmişte olduğu gibi milli mücadele yıllarında da Cumhuriyet tarihimize damgasını vurmuş, Doğu Trakya ve Boğazlarımızın bu günkü Misak'ı Milli sınırlarımıza dahil edilmesini sağlayan en önemli antlaşmalardan birisi burada Mudanya'da imzalanmış ve tarihe Mudanya Mütarekesi olarak geçmiştir.

19 Mayıs 1919’da Atatürk’ün Samsun’a ayak basmasıyla başlayan milli mücadelemiz ve yaklaşık 3,5 yıl süren İstiklal Savaşımız 11 Ekim 1922 tarihinde fiilen sona ermiştir. Bir millete ancak meydan muharebesinin kazandırabileceği toprakları Türk Milletine kazandıran Mudanya Mütarekesi, İsmet İnönü’nün kararlı ve dik duruşuyla kazanılmış siyasi bir zaferdir. İsmet Paşa bir asker olarak oturduğu masadan Lozan’da Türkiye'yi temsil edecek bir diplomat olarak kalkmıştır. 7 gün 7 gece süren ve zaman zaman kesilen, çetin müzakereler sonucunda, şer odaklarının planları alt üst olmuş ve mütareke sonrası İngiliz hükümeti istifa etmek zorunda kalmıştır. Mondros Ateşkes Antlaşmasıyla Osmanlı İmparatorluğu fiilen sona ererken Mudanya Mütarekesiyle yeni bir Türk devleti doğmuştur. Mudanya Mütarekesi kurulacak olan Türkiye Cumhuriyetini tüm Dünya'ya kabul ettiren ilk antlaşmadır.

Büyük önder Atatürk'ün “Türk Milleti istiklalsiz yaşamamıştır, yaşayamaz ve yaşayamayacaktır" özdeyişi milletimizin yaşam felsefesini ve verdiğimiz İstiklal Mücadelesini en güzel şekilde açıklamaktadır. Milletimiz vatanı için canı pahasına savaşacağını gerektiğinde bedel ödemekten kaçınmayacağını, vatanın bölünmez bütünlüğünü her koşulda koruyacağını, Kurtuluş Savaşıyla bütün Dünya'ya göstermiş aynı kararlılığı 15 Temmuz 2016 gecesi bir kez daha göstererek Dünya’ya kendisini hayran bırakmış ve ülkemizi işgal etmek isteyen şer güçleri bir kez daha hayal kırıklığına uğratmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti, Atatürk ve dava arkadaşlarının, şehitlerimizin ve gazilerimizin bizlere en büyük armağanı ve emanetidir. Güç koşullar altında kahramanlık destanlarıyla kurulan Cumhuriyetimizi, sonsuza kadar korumak ve yaşatmak, ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkartmak, uygarlık yolunda ilerlemek hepimizin ortak sorumluluğu olmalıdır.

Bu duygu ve düşüncelerle, bu vatan toprakları üzerinde Türkiye Cumhuriyeti Devletini kuran ve bu güzel vatanı bizlere emanet eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, Mudanya Mütarekesindeki kararlılığı, duruşu ve başarısı ile İsmet İnönü’yü, bu kutsal vatan uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnet ve şükran ile anıyor sizleri tekrar sevgi ve saygılarımla selamlıyorum." dedi.

Mudanya Belediyesi Halk Dansları ekibinin yanı sıra kardeş şehirler Romanya Mecidiye ile KKTC Beyarmudu belediyelerinin folklor ekiplerinin tören alanında yaptığı gösteriler ile Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın denizde yaptığı gösteri ilgiyle izlendi. Törenin sonunda protokol üyeleri Mütareke Evi Müzesini gezdi.

  • Mudanya Mütarekesi’nin 96’nci Yıldönümü-1 web.jpg
  • Mudanya Mütarekesi’nin 96’nci Yıldönümü-2 web.jpg
  • Mudanya Mütarekesi’nin 96’nci Yıldönümü-3 web.jpg
  • Mudanya Mütarekesi’nin 96’nci Yıldönümü-4 web.jpg
  • Mudanya Mütarekesi’nin 96’nci Yıldönümü-5 web.jpg
  • Mudanya Mütarekesi’nin 96’nci Yıldönümü-6 web.jpg
  • Mudanya Mütarekesi’nin 96’nci Yıldönümü-7 web.jpg
  • Mudanya Mütarekesi’nin 96’nci Yıldönümü-8 web.jpg
  • Mudanya Tören Davetiyesi (11.10.2018) web.jpg